Bach-virágterápia

Edward Bach módszerével a betegségek lelki okai és az ebből származó testi panaszok gyógyíthatók.

Ő – Samuel Hahnemannhoz, a homeopátia felfedezőjéhez hasonlóan – az egész embert vette figyelembe lelki alkatával , viselkedésének anomáliáival együtt. Tehát nem csak a betegségnek szentelt figyelmet. Holisztikus szemléletével úgy tartotta, hogy a fizikai betegség a lelki-szellemi körülmények változásainak a következménye. A testi, lelki egészség megőrzését az ember egyéni felelősségének tartotta.

A virágterápia filozófiája alapján két szint különböztethető meg: hétköznapi én (egó) és felsőbb Én. A betegség pedig abból fakad, hogy az ember nem figyel a belső irányításra. Nem az életfeladatával összhangban alakítja az életét. Sőt, oly mértékben eltévelyedik, hogy el sem fogadja felsőbb Énjének létezését, valóságot kizárólagosan az érzékszerveivel felfogható világ képez.

E. Bach állítja, hogy a valódi gyógyulás nem a fizikai test szintjéről származik. Ha az ember letér az útjáról, akkor előbb-utóbb megbetegszik.

A Bach-virágeszenciák segítségével a helytelen lelki minták felismerhetővé válnak, és a változás folyamatát is előmozdítják.

Gyakorlatban 38 féle virágeszencia van, melyek egy-egy meghatározott lelki állapothoz kapcsolódnak.

Az eszenciák vadon élő fák, bokrok és egyéb növények virágaiból készülnek.

Az eszenciák nem tartalmaznak virágport, ezért allergiás tünetek nem alakulnak ki.

Alkalmazási területei:

  • lelki egészség fenntartása és /vagy helyreállítása
  • lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
  • akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
  • alkati sajátosságok felismerése, korrigálása

bach-viragterapia