Hogyan kezeli a szervezet a stresszt?

A stressz kezelésében alapvető jelentőségű szerepe van a mellékveséknek. Ezek termelik a kortizol nevű anti-stressz hormont, ami a vérbe kerül, hatásmechanizmusa rendkívül fontos.

A krónikus stressz, azonban állandóan magas kortizol-szintet eredményez, ami egy idő után a mellékvesék kimerülését eredményezi. Ekkor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni a negatív stressz hatásait. Más hormonális változásokat indít el, blokkolja a progeszteron sejtekbe jutását és ez végső soron ösztrogén dominanciához vezet. A stressz negatív hatása tehát a nőket fokozottabban érinti. Sok menstruációs és meddőségi probléma hátterében is a krónikus stressz áll.

Fontos! Ne hagyd kifáradni a mellékveséket! Ha észreveszed a figyelmeztető jeleket, tegyél lépéseket a hormonális egyensúlyod helyreállításáért!

bigstock-panicked-young-woman-in-front-20201483

A kortizolnak fontos feladata, hogy szervezet életben maradjon a stresszhatás alatt. Szabályozza a vérnyomást, a kardiovaszkuáris funkciókat, az inzulintermelést, hat az immunfunkciókra, gyulladásokra választ ad, szabályozza az anyagcserét.

A mellékvesék fáradásának stádiumai:

  1. „Küzdj vagy fuss!” Nincsenek tünetek, legfeljebb általános testi és/vagy lelki fáradtság.

  2. Krónikus hosszantartó stressz. A szervezet nem képes már kielégíteni a megnövekedett és folyamatos kortizol-igényt, mert már nincs belőle elég. Állandósul a szorongás, az alvászavar, az aggodalom, gyakori fertőző betegségek jönnek, a premenstruációs tünetek felerősödnek, mentruációs zavarok alakulnak ki, pajzsmirigy alulműködés tünetek jelentkeznek, fáradtság, lassú anyagcsere. Progeszteronból elsősorban kortizolt állít elő a szervezet.

  3. Mellékvese fáradtság. Ehhez a stádiumhoz sokszor évekig tartó krónikus stressz vezet. Rendkívül alacsony a kortizolszint. Hormonális problémák jelentkeznek. Krónikus fáradtság jellemzi. Itt még visszafordítható a folyamat!

  4. Mellékvese-elégtelenség. Ez már visszafordíthatalan. Addison-betegség. Utolsó erőfeszítések a test részéről az életben maradásért.

Tehát az első három stádiumban kezelhetők a mellékvesék! Ha sok a stressz az életedben, ezeket mindenképpen vedd figyelembe és előzd meg az utolsó, rendkívül aggasztó stádiumot!

chronic-stress-shutterstock_113510512