Mi a kinezotape-elés?

A japán orvos-kiropraktőr, Kenzo Kase fejlesztette ki a módszert a 1970-es években. A kötések helyett rugalmas, nyújtható bőrre ragasztható szalaggal rögzítette az ízületeket és az izmokat, és azt tapasztalta, hogy azok gyógyulási ideje sokkal rövidebb lett.

Hogyan működik a kinezio-tape?

A felragasztott tapasz a bőrt megemeli, hatására helyileg jobb lesz a vérkeringés, ez segíti a szövetek gyorsabb regenerációját, serkenti a nyirokkeringést, így a szövetekben lerakódott salakanyag hamarabb kiürül, és a már kialakult gyulladások hamarabb csillapodnak. A szalagok lokális fájdalomcsillapító hatással bírnak, mert a receptorok az állandó mikroingerlés hatására aktiválják a szervezetben a természetes fájdalomcsillapító mechanizmusokat. A megfelelő technikával ragasztott szalagok alátámasztják az ízületeket és az izmokat. Alkalmazásával javul az izomfunkció, a vénás vérkeringés, beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

mi-a-kinezotape-eles

Miből készülnek a szalagok?

A módszer kitalálójának az volt a célja, hogy minél inkább a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező agyagot fejlesszen ki. Ezért a szalagok rugalmasak,bőrhöz hasonló vastagságúak, légáteresztőek, vízállók. Több mint 95%-ban pamutból készülnek, akril ragasztóval – így a latex-érzékenyek is használhatják. A rugalmasságot a pamutba szőtt spandex biztosítja. Viselésük hosszabb távon sem zavaró. A különböző színek a színterápiás elveknek megfelelően hűtő, fűtő vagy semleges érzetet keltenek.

Mennyi ideig viselhetők a tapaszok?

Ha a panaszok rövid ideje állnak fenn, általában a gyógyulás is gyorsabb. Itt mindig a problémától és a személytől függ. Néhány naptól 3-4-hétig általában.
Krónikus panaszoknál pl. gerincferdülés, csípőízületi kopás, előre eső vállak… több hónapig is eltarthat a gyógyulási folyamat.
A tape-eket hetente cserélni kell higiéniai okokból.