Mely szervrendszerekre van hatással a lábreflexológia?

Mivel a talpon és a lábon a teljes szervezet kivetülése megtalálható, így ezen keresztül minden szerv működését befolyásolni tudjuk az egyensúly irányába.

Tehát a lábak masszírozásának hatására:

 • fokozódik a zónához tartozó szervek a vérellátása és az energiakeringése
 • beindulnak a szervezet méregtelenítő folyamatai
 • erősödik az immunrendszer
 • harmonizálódik az idegrendszer
 • javul az emésztőrendszer működése
 • a vizeletkiválasztó rendszer jobban működik
 • a vérkeringés és a nyirokkeringés is harmonizálódik
 • javul a mozgatórendszer működése
 • jobbá válik a nemi szervek működése
 • az érzékszervek működési zavaraira is jótékony hatással van
 • megnyugtatja a testet és a lelket, oldja a felgyülemlett feszültséget, nagymértékben ellazít.

A reflexológia méregtelenítő hatása

A stresszes, mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek – alkohol, dohányzás stb.- helytelen táplálkozás, negatív érzelmek hatására a sejtekben és a szövetekben méreganyagok halmozódhatnak fel, melyek akadályozzák az energia szabad áramlását a szervezetben. Ilyen méreganyag a külső környezetből is bekerülhet a táplálékkal – gyógyszerek, tartósítószerek, színezőanyagok stb.- vagy a szennyezett levegő, de lehetnek a belső környezetből származó, a szervezet által termelt, de nem megfelelően kiürített biokémiai anyagok – húgysavmaradványok, hormonok, vagy mérgezhetik a testet a negatív gondolatok is.
Masszírozással stimuláljuk a méregtelenítő szervek működését, javul a vér- és nyirokkeringés, ezáltal fokozódik a méreg- és salakanyagok kiürülése a szervezetből.
A lelket mérgező gondolatoktól relaxációval, meditációval, pozitív megerősítésekkel szabadulhatunk meg.

A reflexológia hatása az idegrendszerre

Az idegrendszer tulajdonképpen a szervezetben egy kommunikációs csatorna, melynek stimulációja révén megszüntethetők a kommunikációs akadályok a szervezetben és ezzel jó irányba befolyásolhatjuk az idegrendszer működését valamint az egyes szervek szervrendszereket is az egyensúlyi működés irányába mozdítjuk.
Idegi impulzusokat váltunk ki a reflexzónák masszírozásával, ami a vegetatív idegrendszeren keresztül javítja a belső szervek, az izmok és a különböző mirigyek működését.

A reflexológia hatása az vérkeringésre

A sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátását, valamint a salakanyagok elszállítását a vérkeringés biztosítja. Sajnos a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz hatására savas irányba változik a vér pH-ja, ez az érfalak rugalmasságának csökkenését, keringési panaszokat és vérnyomásproblémákat okozhat.
A reflexzóna masszázs a keringés stimulálásán keresztül jótékonyan befolyásolja az erek rugalmasságát, biztosítja a sejtek jó oxigén- és tápanyagellátását, illetve a salakanyagok gyors elszállítását és kiürülését.

A reflexológia hatása a nyirokkeringésre

Az immunrendszer működésében játszik legfőbb szerepet a nyirokrendszer. Az egész testet a vérerekhez hasonlóan behálózó nyirokerek még a méregtelenítésben és a hormonok szállításában is részt vesznek. Ha bármilyen okból lelassul az energiaáramlás a szervezetben és felborul az egyensúly, akkor a nyirokfolyadék pangásának következtében egyes szövetekben felhalmozódhatnak a méreganyagok.
Tehát a nyirokrendszer rendszeres és alapos masszírozása biztosítja az immunrendszer megfelelő működését és a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

A reflexológia hatása a hormonrendszerre

A hormonrendszer egy bonyolult biofeedback rendszer, amely az agyalapi mirigy – hipofízis – szabályozó funkciója következtében rendkívül finoman összehangolja a hormontermelő mirigyek működését. A hormonrendszer az érzelmekre is nagy hatással van. A reflexzóna masszázzsal harmonizáljuk a működést, tehát mind az alulműködésre, mind a túlműködésre tudunk hatni.

A reflexológia fájdalomcsillapító hatása

Az alkalmazott masszázzsal a szervezet fájdalomcsillapító mechanizmusát aktiváljuk, az endorfin termelődését serkentjük. A „gate control” pedig az idegrendszernek azt a tulajdonságát használja ki, hogy az csak bizonyos mennyiségű érzékszervi hatásra – jelen esetben fájdalomérzékelésre- képes reagálni. A reflexzónákra kifejtett nyomás következtében a fájdalomkapu bezárul, a fájdalomérzet megszűnik, a test ellazul.

A reflexológia feszültségoldó, harmonizáló hatása

A szervezetben egyrészt jelentkezhet pozitív stressz, ami nagyobb teljesítményre ösztönöz, aktiválja a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszert, hogy minél jobban oldja meg az adott feladatot. Másrészt jelentkezhet negatív stressz, aminek hatására félelem, görcsösség alakul ki, ha ez a helyzet hosszú távon fennáll, teljesen kimerülhet a szervezet. Egyéb technikák mellett a talpmasszázs is sokat segít a feszültség oldásában. Az izmok ellazulnak, a görcsök oldódnak, a szervezet feltöltődik energiával.

A reflexzónák elhelyezkedése a talpon:

mely-szervrendszerekre-van-hatassal-a-labreflexologia