Mi a stressz?

A stressz fogalma Selye János nevéhez fűződik. A professzor szerint „jó” és „rossz” stresszt különböztethetünk meg:

Az eustressz jó stressz, amikor leküzdhető, megoldható helyzettel kerül szembe az ember, erősítő hatású.

A distressz esetén fenyegető helyzet alakul ki, mely egyensúlyvesztéssel jár, kellemetlen, ártalmas, fenyegető. Jellemzője a bizonytalanság.

A valamennyi stresszre szükségünk van, mert teljes hiánya enerváltságot okoz, túlzott mennyisége viszont hosszú távon betegséghez vagy irracionális reakciókhoz vezet.

A stressznek 3 szakasza van:

  1. Alarm reakció – vészreakció

  2. Ellenállás fázisa

  3. Kimerülés állapota.

Kortünet, hogy a mai fiatalok legnagyobb többsége képtelen megbirkózni az élet kihívásaival. Fizikai és pszichológia fejlődésük során erre nem készültek fel – pedig Selye János szerint a stressz az élet sója. Rendkívül különböző dolgok váltanak ki kórossá alakuló stresszt az emberekben, amikor képtelenek kezelni az új helyzeteket, veszélyeztető szituációkat. Amikor már kialakul a kimerülés állapota, az már egyértelműen károsítja az egészséget. Ide sorolható a segítő foglalkozásúak körében oly gyakori kiégés vagy „burn out” szindróma.

burnout

A stressz összetevői:

  1. Stresszorok: a veszélyeztető környezeti hatások.

  2. Stressz reakciók: védekezési és alkalmazkodási funkciók, beépített élettani és pszichológiai mechanizmusok.

  3. Az érintett személy egyéni alkati és pszichológiai adottságai.

Igen nagy a különbség az egyes személyek között: van, érzelmileg kevésbé éli át a stressz reakciót, de a vegetatív idegrendszer válaszai intenzívek, de olyanok is vannak, akik épp fordítva reagálnak.

És abban is hatalmas különbség van, hogy ami az egyik ember számára már elviselhetetlen helyzet, az a másik számára különös izgalom, pl. extrém sportok.

575x360-v-shs-354181238